Ofte stillede spørgsmål

Nogle svar på de oftest stillede spørgsmål. Hvis dit spørgsmål og dets svar ikke er angivet nedenfor, kan du e-maile spørgsmålet til contact@openfoodfacts.org eller via Idé Forum.

Hvordan kontakter jeg Open Food Facts-teamet, stiller spørgsmål eller komme med forslag?

Du kan stille spørgsmål eller komme med forslag i Idé Forum eller kontakte os via e-mail: contact@openfoodfacts.org

Er oplysninger og data om produkter bekræftet?

Oplysningerne og dataene indsendes af Open Food Facts bidragsydere. Bidragyderne indsender også produktfotos- og -etiketter, ingredienslister samt næringsindholdsoversigt. Hvis i tvivl, kan besøgende således selv kontrollere nøjagtigheden, og foreliggerder en fejl, kan de korrigere den på stedet.

For at nemt at opdage mulige fejl vil vi gradvist tilføje automatiserede tjek. hvis f.eks. ernæringsfakta for et produkt er meget forskellige fra produkter i samme kategori, kan det være en fejl. Hvis næringsstoffer sammenlagt udgør mere end 100%, er det helt sikkert en fejl.

Kan jeg tilføje produktfotos eller -data fra producentens websted, indkøbswebsteder eller andre websteder?

Næsten alle andre websteder forbyder reproduktion og genbrug af deres data og billeder, og det er faktisk grunden til, at vi har skabt Open Food Facts: At gøre alle disse data tilgængelige for alle og til alle anvendelsesformål.

For at undgå juridiske problemer beder vi derfor bidragsydere om kun at tilføje deres egne fotos og kun data, som hidrører fra produktemballager og etiketter.

Jeg er en fødevareproducent, kan jeg tilføje mine egne produkter?

Ja! Den eneste betingelse er accepten af, at dataene og fotoene stilles til rådighed under en åben licens. (se Vilkår for bidrag)

Har du et stort antal produkter at tilføje (flere end 50), kan vi forsøge at finde en automatiseret måde at tilføje produkterne og deres data på. Kontakt os for en snak om, hvordan vi kan fortsætte: contact@openfoodfacts.org

Hvad er forskellen ift. andre websteder, tjenester og mobile apps, som allerede giver mulighed for at se oplysninger om fødevarer?

Den væsentligste forskel er for os kritisk: Vores data er frit tilgængelige for alle og til alle anvendelsesformål. Det er det, der kaldes åbne data.

Næsten alle andre websteder, tjenester og apps forbyder andre at reproducere og genbruge deres data. Tværtimod, de holder det jaloux for dem selv. I næsten alle tilfælde forbyder deres tjenestevilkår udtrykkeligt enhver ikke-personlig brug og enhver udtrækning af alle data eller dele heraf.

Vi mener, at fødevareoplysninger er for vigtige og nyttige til at være gemt væk i et en bankboks. Så vi besluttede at gøre det modsatte: Ikke alene tillader vi afbenyttelse og genbrug af vores database, frit og uden gebyr, for alle og til alle anvendelsesformål (herunder kommercielle), men vi opfordrer også til det!

At gøre data offentligt tilgængelige (hvilket kendes som åbne data) tillader enkeltpersoner, foreninger, virksomheder, forskere mv. fra hele verden at udtænke og udvikle apps til de data, som vi helt sikkert aldrig ville have overvejet.

Hvad er Open Food Facts 'økonomiske model

Bidragydere er frivillige. Deres bidrag er samlet i en åben database, der kan benyttes af alle og til alle anvendelsesformål. (se Vilkår for genbrug)

Alle (herunder, men ikke begrænset til, Open Food Facts-bidragsydere og -skabere) kan således gendistribuere og/eller genbruge dataene til at opbygge websteder, tjenester, software, mobil-apps eller skrive artikler og studier. De er frit stillet mht. at gøre det resulterende arbejde frit tilgængeligt, sælge eller tjene penge på det (f.eks. via annoncer), så længe de respekterer betingelserne for genbrug.

 

Har du yderligere spørgsmål? Spørg!